Een kijkje op de nieuwe vmbo locatie van het Almende College

SILVOLDE – Leerlingen van het Almende College krijgen in de nieuwbouw van de school in Silvolde geen les meer in traditionele klaslokalen. “Zo maken we de leerlingen de baas over hun eigen leerproces”, zegt rector Roelof Louwsma van het Almende College.

Deze vorm van onderwijs is niet nieuw in Nederland, maar wel een noviteit in de Achterhoek. Louwsma: “Er wordt uiteraard nog uitleg gegeven, maar niet meer in grote groepen. Het zijn korte instructiemomenten in kleinere ruimtes, waarna de leerlingen uitwaaieren en elders zelf aan de slag gaan.”

Zo is de nieuwe school ook ontworpen. Het gebouw heeft glas rondom en veel open ruimte. ,,Zichtbaar maken van het onderwijs, met zo weinig mogelijk gangen en aparte ruimtes’’, zegt Arnoo Holleman van Architekten Groep Gelderland (AGG) uit Zelhem, dat de school tekende samen met BINX Smartility en RoosRos Architecten.

‘Sober maar niet saai’

Het resultaat is een gebouw dat volgens mede-architect Maarten Venhorst van AGG ‘sober maar niet saai’ is. “De school wordt als het ware opgetild uit de grond, maar vanwege het ingetogen ontwerp gaat het op in het landschap”, zegt hij. De trappen aan de buitenkant zijn gelijk een tribune voor het plein dat ook openluchttheater is, terwijl in de school op de begane grond een door leerlingen gerund restaurant zit.

De meeste energie is gestoken in de binnenkant van de school, die drie verdiepingen telt. Die zijn in het midden verbonden door een zogeheten ‘vide’, die alle etages als het ware samenvoegt. Zo ontstaat één grote, gemeenschappelijke onderwijsruimte.

Rector Louwsma: “Wij geloven dat het leren hierdoor efficiënter wordt. Er is ruimte voor uitleg en begeleiding voor wie dat nodig heeft, terwijl anderen zelfstandig of in groepen ook uitstekend kunnen werken.”

Onrust

Louwsma vreest niet voor te veel afleiding of onrust door de open structuur. “Op een andere school waar al zo wordt gewerkt zag ik leerlingen die enthousiast aan de slag waren. Zo gaat dat straks hier ook.”

De nieuwe school vervangt de gebouwen van het huidige Wesenthorst in Ulft en Bluemers in Silvolde. De bouw van het nieuwe Almende College, pal naast het Isala, begint volgend voorjaar en duurt ongeveer een jaar. De ongeveer 600 tot 800 leerlingen krijgen er vanaf het schooljaar 2020/2021 les.

Volg ons online:                Isala Wesenthorst Bluemers Almende Magister